57. Dom v 6 dneh obiskalo 57.200 obiskovalcev - Sejem Dom
SI
Show menu

57. Dom v 6 dneh obiskalo 57.200 obiskovalcev

19. 3. 2018

57. sejem Dom je včeraj za vse, ki gradite, svoje bivalne prostore prenavljate, ali pa to načrtujete, zaprl svoja vrata. V šestih dneh – od 13. do 18. marca, je privabil 57.200 obiskovalcev, kar je več od lani. Na največji specializirani prireditvi s področja graditeljstva v regiji se je na 20.000 kvadratnih metrov razstavnih površin predstavljalo 590 podjetij iz 33 držav. Vaše dileme, nevšečnosti, težave, ki vas morda obremenjujejo v zvezi z vašimi bivalnimi prostori ali okolico stavbe, pa so reševali svetovalci Mreže ENSVET - Eko sklada in Gradbenega inštituta ZRMK na brezplačnem svetovanju vse dni sejma.

Spremljevalni program je bil tudi tokrat namenjen najširši in strokovni javnosti.

»Sejem Dom ostaja pomembna referenčna točka in kažipot za vse, ki se ukvarjajo s trajnostno gradnjo in prenovo. S tem se aktivno vključuje v prizadevanja in dejavnosti za varovanje, ohranjanje in plemenitenje naravnega in grajenega okolja. Hkrati je sejem stičišče za projektante in druge strokovnjake, proizvajalce oz. industrijo, ponudnike storitev in zainteresirano javnost, ki se lahko skozi sejemski in obsejemski program seznanijo z novostmi in trendi, izmenjajo izkušnje in se posvetijo kritičnemu premisleku o prihodnjih usmeritvah,« je na slovesnem odprtju sejma poudaril direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl.

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji porabi vsaj petino svojih sredstev za energijo: približno 60 odstotkov za ogrevanje in 40 odstotkov za elektriko. Vsak učinkoviteje porabljeni oz. privarčevani odstotek energije se odrazi v finančnih prihrankih. Zato sejem nadaljuje tradicijo brezplačnega, neodvisnega in nepristranskega svetovanja, ki ga izvajata Gradbeni inštitut ZRMK in Eko sklad oz. mreža ENSVET.

V Sloveniji je okrog 850.000 stanovanj. Morda majhna številka za veliko večje države, a velika za našo. Velik pa je tudi potencial za tehnične izboljšave, ki morajo biti stroškovno učinkovite in nujno zasnovane tako, da izboljšujejo kakovost in udobje bivanja. Prav zato je pestrost in kakovost ponudbe na sejmu Dom tako koristna in pomembna, dodaja direktor Gospodarskega razstavišča.

»Sejem, kot rečeno, pa ni namenjen zgolj laični javnosti. Redno osvetljuje tudi zakonodajne novosti in strateške dokumente, ki jih Slovenija oblikuje kot članica Evropske unije. Letos je poseben poudarek na oblikovanju nacionalnih kriterijev trajnostne gradnje in na bližnjem uvajanju skoraj nič-energijske ravni pri načrtovanju in prenovi stavb – od začetka prihodnjega leta javnih, čez dve leti tudi zasebnih.

Slabi dve tretjini površin nestanovanjskih stavb v Sloveniji sta bili zgrajeni še pred letom 1985. Tudi v tem sektorju je torej skrit velik potencial za izboljšave, ki čaka na aktiviranje. Dve tretjini površin javnih stavb v Sloveniji pa je po uradnih ocenah možno prenoviti na skoraj nič-energijsko raven. Zato že danes tudi na sejmu Dom usmerjamo pogled od posameznega stanovanja in stavbe k soseskam in lokalnim skupnostim, tako v smislu iskanja možnosti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije v omenjenem širšem merilu kot tudi zagotavljanja finančnih sredstev s preoblikovanjem instrumentov fiskalne politike,« je 57. sejem Dom predstavil mag. Iztok Bricl.

Na slovesnem odprtju 57. sejma Dom so prvi dan podelili tudi Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG). To je certifikat nacionalnega pomena, saj je edini neobvezni znak za okolje v graditeljstvu. Z njim so označeni proizvodi, storitve, naprave in tehnologije, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec, prodajalec ali izvajalec mora hkrati zadostiti osnovnim zahtevam glede zagotavljanja kakovosti v razvojno tehnološkem procesu ter poslovni odličnosti. Okoljsko priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu 2018 prejmeta: Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva “AJM” podjetja AJM – okna – vrata – senčila  in za razvojno tehnološki dosežek lokalna prezračevalna naprava MIKrovent podjetja MIK Celje. 

Redna sejemska vstopnica je znašala 9 evrov, organizator je v določenih delih dnevih nudil še znižano vstopnico Happy Hour za 6 evrov.

Gospodarsko razstavišče je za obiskovalce, še zlasti tiste, ki niso iz Ljubljane, pripravilo “zeleno” kombinacijo vožnje z avtobusi LPP:

·       Iz obvoznice enostavno dostopate do urejenih parkirišč P&R (Dolgi most, Barje),
·       Kupite vstopnico v predprodaji in se z njo se izkažite vozniku LPP,
·       V 1,20 EUR so vključeni celodnevna parkirnina in dve vožnji z mestnim avtobusom.

P&R: enostavno, var(č)no, sproščeno!

Vsak obiskovalec je ob nakupu vstopnice prejel katalog s seznamom razstavljavcev, razporeditvijo po dvoranah in spremljevalnim programom svetovanj in predavanj.

Novice

11.08.2021

Ambient Ljubljana in Dom plus novembra

31. Ambient Ljubljana – sejem pohištva in notranje opreme ter 5. Dom Plus s stavbnim pohištvom, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažnimi hišami načrtujemo ...
Preberi več >>
09.08.2021

Sejemski dvojček Dom in Ambient Ljubljana odpovedan

Obveščamo vas, da smo zaradi velikega števila odpovedi med vami, PCT zahtev za obiskovalce ter nepredvidljive situacije, ki med drugim preti s ponovnim omejevanjem javnega življenja ...
Preberi več >>
25.05.2021

Bodite pozorni na lažno pošto

Ste morda tudi vi med tistimi našimi razstavljavci preteklih sejmov ali pa smo vas ob tej ali oni priložnosti že kontaktirali v imenu Gospodarskega razstavišča? POZOR!
Preberi več >>
Arhiv novic »