Sejem Dom

Od torka do nedelje 58. sejem Dom – vse za gradnjo in prenovo

Spoštovani predstavniki medijev!

V nadaljevanju vam pošiljamo sporočilo za javnost, v katerem vas seznanjamo z vsebinami 58. sejma Dom, ki bo na Gospodarskem razstavišču od 5. do 10. marca.

1. 3. 2019

Od torka do nedelje bo na Gospodarskem razstavišču največja specializirana mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah s ponudbo vsega za gradnjo ali prenovo. Sejem Dom je največji sejem glede na razstavne površine, število razstavljavcev in obiskovalcev, ki ga marca že tradicionalno organizira osrednji prireditveni center Ljubljana. Sejem pod sloganom Ključne rešitve za vse tiste, ki gradijo, prenavljajo ali pa to načrtujejo, privabi zadnja leta prek 56.000 obiskovalcev.

Slovesno odprtje 58. sejma Dom bo v torek, 5. marca, ob 13. uri v dvorani Galerija Gospodarskega razstavišča. Sejem bo uradno odprl ljubljanski župan Zoran Janković. Na slovesnosti bodo podelili okoljska priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu.

Na 58. Sejmu Dom različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja 528 podjetij iz 26 držav.

Pregled nad ponudbo na razstavnih prostorih spremlja vse dni sejma brezplačno svetovanje za obiskovalce. Brezplačna predavanja in nasvete sta pripravila Gradbeni inštitut ZRMK ter svetovalna mreža ENSVET – Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa področje kreditiranja in sofinanciranja okolju prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb.  Svetovanje vsebuje področja od postopkov pridobitve upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta, statika, geomehanika, gradbenega fizika in drugih strokovnjakov, o celovitih (energetskih) prenovah stavb, trajnostnega ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, gradnje ali prenove klasično zidanih, spomeniško zaščitenih ali montažnih gradenj, pasivnem in skoraj nič-energijskem standardu gradnje do bivalnega okolja in seznanjanja z novostmi.

Gradbeni inštitut ZRMK je pripravil še strokovni program za različne javnosti:

Sreda, 6. marec, 10.30–13.30 ure, dvorana Galerija
Strokovni posvet – Okoljske lastnosti proizvodov za kazalnike trajnostne gradnje – LIFE IP CARE4CLIMATE
Strokovni posvet je namenjen predvsem proizvajalcem in dobaviteljem proizvodov, o pomenu izkazovanja okoljskih lastnosti gradbenih proizvodov, konkurenčnih prednostih za proizvajalce in povezovanju z nastajajočim sistemom vrednotenja trajnostne gradnje v Sloveniji.
Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobili 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

Četrtek, 7. marec, ob 16.30 uri, Preddverje dvorane Kupola
Strokovni posvet – Živi laboratorij o celoviti prenovi večstanovanjskih stavb in bivanje v prenovljenih stavbah – H2020 HAPPEN
Skoraj dve tretjini večstanovanjskih stavb pri nas je bilo zgrajenih pred letom 1980. V velikem delu večstanovanjskega fonda je tako že nastopil čas za korenito prenovo.
Živi laboratorij je namenjen seznanitvi s pristopi pri celovitih prenovah večstanovanjskih stavb. Na dogodku, ki je namenjen predvsem stanovalcem večstanovanjskih stavb, se bo mogoče seznaniti o tem, kako pomembne so globoke oz. celovite prenove oziroma tehnični, okoljski in ostali vidiki prenove za izboljšanje bivalnih pogojev.

Petek, 8. marec, 10.30–13. ure, dvorana Forum
Strokovni posvet – Potenciali občinskega proračuna za promocijo obnovljivih virov energije – Interreg Med – L4G
Aktivnosti na področju širjenja rabe obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) so na področju energetike ključnega pomena za uspešen prehod v trajnostno družbo. Trajnostni razvoj s trdnimi temelji lahko gradimo zgolj od spodaj navzgor, zato imajo lokalne skupnosti kot najmanjši povezovalec ljudi z voljenim vodstvom pri tem
najpomembnejšo vlogo. Lokalne skupnosti (občine) imajo na voljo več posrednih in neposrednih ukrepov za URE in promocijo OVE.

Na sejem pripravljeni in ceneje

Sejem je odprt od torka, 5. marca, do sobote, 9. marca, od 10. do 19. ure, v nedeljo, 10. marca, pa do 18. ure.

Redna vstopnica znaša 9 evrov. Znižana vstopnica Happy Hour – 6 evrov je na voljo v torek, sredo, četrtek in petek  (5. do 8. marca) – od 13. do 16. ure, v soboto (9. marca) – od 17. ure do zaprtja, v nedeljo (10. marca) – od 16. do zaprtja sejma.

8. marca – na dan žena nudimo obiskovalkam ves dan znižano vstopnico za 6 EUR.

Vas zanimajo ostale ugodnosti za obiskovalce?

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice katalog. Kot vodnik ga popelje po sejmu, hkrati pa je katalog tudi priročnik, v katerem je mogoče najti vrsto poljudnih člankov s področja graditeljstva, program svetovanj ter seznam razstavljavcev z njihovimi opisi in kontakti.

Fotografije najdete na spletnih straneh prireditve. Za dodatna pojasnila in informacije smo vam z veseljem na voljo. Vabljeni, da se zaradi elektronskega sistema vstopa akreditirate.

Za vašo medijsko pozornost, najavo in obisk sejma ter poročanje o njem se vam najlepše zahvaljujemo.