Strokovno srečanje - Sejem Dom
SI
Show menu

Strokovno srečanje

Inštrument zagotavljanja kakovosti – nacionalna okoljska certifikacijska shema Znak kakovosti v graditeljstvu

Gradbeni inštitut ZRMK vabi člane ZAPS na strokovno srečanje z naslovom »Inštrument zagotavljanja kakovosti – nacionalna okoljska certifikacijska shema Znak kakovosti v graditeljstvu«, ki bo v sredo, 4. marca 2020, med 10. in 12. uro v dvorano FORUM na Gospodarsko razstavišče v Ljubljano.

Okoljski certifikati so v razvitem svetu uveljavljeni kot mehanizem zagotavljanja kakovosti, predvsem pa je to sinonim za višjo kakovost, zanesljivost, trajnost, okoljsko prijaznost ter varnost za potrošnike in investitorje.

Zaradi tega v tujini pri javnih in drugih razpisih ni edino merilo najnižja cena, ampak je eno izmed meril tudi pridobljen okoljski certifikat.

Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/00007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, Sklada za podnebne spremembe in partnerjev v projektu.

Pod okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki poteka v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor, je kot eden izmed ukrepov za postopen prehod v brezogljično družbo predvidena nadgradnja certifikacijske sheme ZKG.

Nacionalna certifikacijska shema Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG bo čez dobro leto praznovala svoj četrt stoletni jubilej. V tem obdobju smo razvili sistem, metodologijo in vzpostavili sistem primerjalnega vrednotenja / ocenjevanja celovite kakovosti ter s tem postavili temelje za nacionalni okoljski certifikat, primerljiv tujim certifikacijskim shemam, npr. Znak kakovosti RAL, Modri Angel, EU Ecolabel. V okviru sheme ZKG so bila razvita in implementirana merila za primerjalno vrednotenje / ocenjevanje proizvodov, storitev, naprav in sistemov na različnih področji graditeljstva.

Kot pomemben inštrument zagotavljanja kakovosti je certifikat ZKG prepoznan in cenjen v stroki, saj priznanje ZKG ne prejme vsak, ki se prijavi, temveč le najboljši na svojem področju in tisti, ki zaostajajo za največ 10 % za najboljšim, zato je bilo v vseh teh letih podeljenih le 180 priznanj ZKG.

Nacionalna okoljska certifikacijska shema ZKG trenutno naslavlja višjo kakovost proizvodov, storitev, naprav in sistemov. V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE pa je predvidena nadgradnja le-te z novimi kategorijami, npr. kakovost prenove stavb kulturne dediščine, kar predstavlja izziv za razvijalce, potencialne prijavitelje, investitorje in uporabnike. 

Na dogodku se boste seznanili s / z:
- pomenom okoljskih certifikacijskih shem v svetu in pri nas,
- nadgradnjo nacionalne certifikacijske sheme ZKG v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in
- možnostmi pridobitve in prepoznavanja certifikata ZKG ter vključevanje le-tega v razpise in finančne mehanizme.

Program dogodka
Pozdravni nagovor GI ZRMK in MOP
Kratek oris uveljavljenih okoljskih certifikacijskih shem, npr. RAL, Modri Angel, Eco Label mag. Miha Tomšič, GI ZRMK
Predstavitev nacionalne okoljske certifikacijske sheme ZKG Neva Jejčič, GI ZRMK
Razvojne aktivnosti in predvidene vsebine nadgradnje nacionalne okoljske certifikacijske sheme ZKG pod okriljem projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, Akcija C4.1 Izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl, GI ZRMK
Interaktivna delavnica z razpravo: GI ZRMK in udeleženci
a) Ključni deležniki pri zagotavljanju višje kakovosti v procesu energijske prenove stavb
b) Predlogi za nove vsebine v okviru certifikacijske sheme ZKG

Udeležba na dogodku je brezplačna, kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka prijavite preko spletne prijave TUKAJ  (s klikom na besedo TUKAJ se odpre spletni obrazec, v katerega se vpiše želene podatke in na koncu potrdi z besedo POŠLJI) ali e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si najkasneje do ponedeljka, 2. marca 2020.

Po dogodku ob 13. uri vabljeni na slavnostno otvoritev sejma DOM, kjer bodo podeljeni tudi okoljski certifikati Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG.

Vljudno vabljeni!

Novice

27.03.2023

61. Sejem Dom uspešno za nami

Vse za gradnjo in prenovo je od 22. do 26. marca na največji sejemski prireditvi...
Preberi več >>
09.03.2023

61. Sejem Dom

Od 22. do 26. marca 2023 bo na Gospodarskem razstavišču potekal največji sejem...
Preberi več >>
04.11.2022

Izbira kvalitetnega parketa je zelo pomembna!

Ko izbiramo vrsto parketa, moramo razmisliti o nekaj ključnih dejavnikih...
Preberi več >>
Arhiv novic »