2016 - Sejem Dom
SI
Show menu

2016

Spoštovani gostje, dragi razstavljavci, sodelavke in sodelavci, lepo pozdravljeni. Dobrodošli na Gospodarskem razstavišču, na 55. mednarodnem sejmu Dom. V veliko čast in veselje mi je, da lahko med nami pozdravim predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja ter Župana Mestne občine Ljubljana g. Zorana Jankoviča.

Sejem Dom je največja mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in njeni okolici. Sejmi so in ostajajo tisti magnet, ki na Gospodarsko razstavišče letno pritegnejo 350.000 obiskovalcev. Privlačijo jih tradicija, prikaz zadnjih trendov v panogi, popusti in druge ugodnosti, ki jih skupaj z razstavljavci pripravimo zanje, in pa zanimiv ter obširen obsejemski program.

Na tradicijo, sejma Dom, ki jo izpričuje 55 let sejma Dom, smo še prav posebej ponosni. Sejem Dom je daleč največji sejem, ki se odvija na Gospodarskem razstavišču in se uspešno razvija iz leta v leto. Na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin zapolni vse obstoječe dvorane ob Dunajski cesti in še dodatne tri montažne. Letos na njem predstavlja različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice,  kar 545 podjetij iz 32 držav. 55 let sejma Dom pomeni 55 let ključnih rešitev – izkušenj, znanja, tradicije in zadnjih dosežkov v razvoju graditeljske panoge. In predvsem njene predstavitve v okviru prireditve, kot je sejem, kjer je mogoče na enem mestu dobiti pregled nad celotno izbiro ponudbe na tržišču in se neposredno posvetovati s proizvajalcem, ki seveda največ ve o svojem produktu. 

Spremljevalni program tudi v resnici prinaša ključne rešitve: od postopkov pridobitve upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta in statika, projektov energetske prenove, trajnostnega ogrevanja in načrtovanja, gradnje ali prenove klasičnih spomeniško zaščitenih, pasivnih in skoraj nič-energijskih stavb, do bivalnega okolja in predstavitve zadnjih trendov oziroma novosti. Na Gospodarskem razstavišču spodbujamo zadnje trende zelene, trajnostne gradnje tudi z okoljskimi priznanji Znak kakovosti v graditeljstvu, ki jih bo čez nekaj trenutkov podelil Predsednik države g. Borut Pahor. V teh stremljenjih nas je prepoznala Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016 ter prevzela pokroviteljstvo nad letošnjim sejmom. 
Skupaj z njo spodbujamo zeleno mobilnost za obisk sejma.

Aktualen in trajnostno naravnan je tudi spremljevalni program s prek 120 strokovnih in neodvisnih predavanj. Vsako leto ga pripravljajo Gradbeni inštitut ZRMK, svetovalna mreža ENSVET – Eko sklad, Združenje lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije ter Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani s partnerji. Slednji organizirajo jutri - Četrti  razvojni dan gozdno lesnega sektorja, na katerem želijo strokovni in širši javnosti predstaviti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno lesni verigi ter možnosti za podjetja, da se aktivno vključijo v domače in mednarodne razvojne projekte. Od dogodkov, namenjenih stroki, velja omeniti še jutrišnjega o celoviti prenovi stavb kulturne dediščine ter petkovega o prenovi stavb v skoraj nič-energijskem standardu, ki ju je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK. Še zlasti zanimivo za obiskovalce sejma pa je brezplačno svetovanje v zvezi z gradnjo, prenovo, učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri, pa z možnostmi kreditiranja in sofinanciranja okolju prijaznih naložb. Na njem neodvisni strokovnjaki dajejo povsem konkretne odgovore, npr. katera okna ali vrata izbrati in zakaj, kakšen izkoristek prinašajo sodobne naprave za ogrevanje oz., kako doseči standarde skoraj nič-energijskih hiš v skladu s predpisi, ki jih bo treba upoštevati čez dve oziroma štiri leta … Vse to so razlogi, zakaj je sejem tako priljubljen, da ga vsako leto obišče skoraj 50.000 ljudi.

Ni naključje, da so zadnji trendi v graditeljstvu vse bolj povezani z besedami zeleno in trajnostno ali nič energijsko. Tako usmerja stroka, v to smer načrtujejo pa tudi ponujajo primere dobrih praks proizvajalci sami. H korakom trajnostne gradnje nas zavezuje država. Zdaj smo na vrsti mi kot sejemska hiša, da jih skupaj z vami kar najbolj približamo uporabniku – v našem primeru obiskovalcu sejma. Da ga ustrezno informiramo, kako zelo se zelene rešitve obrestujejo že na kratek rok. Kako ne nujno po najnižji ceni, a za sprejemljiv denar lahko dobimo trajnostni presežek. Izdelkov in rešitev s tem predznakom pa je na sejmu tako na razstavnih prostorih razstavljavcev kot v spremljevalnem programu zagotovo več kot dovolj. 

Zato iskrene čestitke vsem, ki skupaj z nami gradite 55. Sejem Dom. Še naprej kar najbolj uspešno v prihodnjih dneh in skozi vse leto! In čisto na koncu še iskrene čestitke ženskemu delu občinstva za njihov današnji Dan žena.

Srečno !


Mag. Iztok Bricl
Direktor Gospodarskega razstavišča


Novice

27.03.2023

61. Sejem Dom uspešno za nami

Vse za gradnjo in prenovo je od 22. do 26. marca na največji sejemski prireditvi...
Preberi več >>
09.03.2023

61. Sejem Dom

Od 22. do 26. marca 2023 bo na Gospodarskem razstavišču potekal največji sejem...
Preberi več >>
04.11.2022

Izbira kvalitetnega parketa je zelo pomembna!

Ko izbiramo vrsto parketa, moramo razmisliti o nekaj ključnih dejavnikih...
Preberi več >>
Arhiv novic »