Sejem Dom

Sončna elektrarna, da ali ne?


Sonce vsako uro na Zemljo pošlje toliko energije, kot je človeštvo porabi v celem letu. Zakaj je torej ne izrabite? Pojasnjujemo prednosti in slabosti namestitve sončne elektrarne, ali se vam to izplača, koliko lahko s tem prihranite in v kolikšnem času se vam bo investicija povrnila.

 

Prednosti sončne elektrarne

  • Avtonomnost in samooskrba z brezplačnim virom energije
  • Je okolju prijazna, saj ne proizvaja toplogrednih plinov
  • Nizki obratovalni in vzdrževalni stroški
  • Tiho delovanje
  • Varna dolgoročna naložba

Slabosti sončne elektrarne

  • Energijo lahko proizvaja samo podnevi
  • Odvisnost od vremena in letnih časov, proizvodnja električne energije je namreč odvisna od količine sončnega obsevanja
  • Visoki stroški začetne investicije

Dobra novica za vas je, da je praktično celotna Slovenija dovolj osončena in zato primerna za namestitev sončne elektrarne. Pregovorno sončna Primorska ima namreč samo 15 odstotkov več sončnih dni od slovenskega povprečja. Veliko bolj pomembne za odločitev, ali se vam sončna elektrarna izplača so velikost, orientacija in naklon strehe. Ključno je tudi, da vaša streha zdrži konstrukcijo sončnih panelov in da na njej in v bližini ni objektov, dreves ali drugih ovir (dimniki, frčade, strešna okna), ki bi nanjo metali senco.

Kdaj se vam postavitev sončne elektrarne izplača?

Najbolj primerne so strehe, orientirane na jug, jugovzhod ali jugozahod in imajo naklon nekje med 20 ter 60 stopinjami. Tudi, če ima vaša streha nekoliko manjši ali večji naklon, je namestitev še vedno smiselna, potrebno je samo računat z nekoliko večjimi izgubami.

Kaj pa velikost strehe?

Štiričlanska družina porabi okoli 5.000 kWh elektrike letno, za 1kW moči pa potrebujete od 6 do 7 m2 površine. V tem primeru bo zadostovala streha v velikosti nad 35 m2.

Več kot plačujete za elektriko, bolj se vam postavitev izplača

Dober približek za izračun je tudi višina vašega mesečnega računa za elektriko. Če plačujete med 55 in 65 evrov elektrike na mesec, potrebujete približno 35 m2 strehe, če pa vaš mesečni račun znaša okoli 80 evrov, bo zadoščalo približno 50 m2 strehe.

Kdaj se vam postavitev sončne elektrarne ne izplača?

Strokovnjaki ocenjujejo, da se investicija izplača vsakemu, ki letno porabi več kot 3000 kWh, oziroma njegov mesečni račun za elektriko znaša 40 evrov ali več.

Koliko vas bo stala sončna elektrarna?

Cena postavitve sončne elektrarne je odvisna od velikosti sončne elektrarne, kakovosti solarnih modulov in se razlikuje od ponudnika do ponudnika. V povprečju pa boste morali investirati med 7.000 in 12.000 EUR.

Za koliko se vam bo znižal račun za elektriko in v kolikšnem času se vam bo povrnila investicija?

Račun za elektriko se vam bo s sončno elektrarno znižal za 70 odstotkov in več, kar pomeni, da se vam bo investicija poplačala v manj kot 10 letih.
Če pridobite še subvencijo oziroma nepovratna sredstva EKO sklada, pa še kakšno leto prej.

Kako je z garancijo sončne elektrarne?

Garancija sončne elektrarne traja od 10 do 15 let, odvisno od ponudnika. Življenjska doba elektrarne pa je tudi do 30 let.

Kaj moram še vedeti, preden se odločim za sončno elektrarno?

Postavitve se lotite s strokovnjaki, vsaka ponudba je individualno prilagojena saj je vsaka elektrarna specifična. Ko izbirate ponudnika vam svetujemo, da ste pozorni na njihove reference, na opremo, ki jo vgrajujejo ter, kaj vam nudijo po postavitvi. Izkušnje kažejo, da tisti, ki pridobijo več ponudb, dobijo tudi za 10 odstotkov boljšo ceno.


Vir: primerjam.si